Deze mail schreef ik naar aanleiding van een onjuist artikel van een vriend, over de afwaardering van de dollar.

From: Rik Min
To: B. ; J.
Sent: Monday, August 08, 2011 10:49 AM
Subject: RE: Afwaardering dollar

Ja, de tweesprong is genomen. De Centrale bank bestaat nu echt voortaan, en kan vanaf nu dus kopen/opkopen. Wat bij wet verboden was tot nu toe (neoliberale stokpaardje). (Verdrag van o.a. Lissabon staat niet toe dat centrale banken dit doen.) (Volkomen maf natuurlijk.)
 
De kiezers willen geen centraal geleide Europa. Dus dat is nu het volgende probleem. De kiezers zullen dit wellicht gaan afstraffen.
 
Maar goed we zitten nog gewoon in het kapitalisme. Alles gaat gewoon door met schulden maken. Dus alles gaat gewoon fout. Het systeem gaat naar de knoppen. De kwestie is hoe en wanneer? Jullie boekje "als markt en regering falen" vanacht nog eens uit de kast gehaald, en zitten doorlezen. Alleen de titel is al geweldig! Het probleem van de dalende meeropbrenst per eenheid geinvesteerd kapitaal (van Marx) zie ik echter nergens. Ook niet zijn crisis-theorieen...
 
We spreken elkaar wel weer.
 
Rik Min
-----Oorspronkelijk bericht-----
Sent: Sunday, August 07, 2011 7:24 PM
Subject: RE: Afwaardering dollar

Het enige doel van de centrale banken is cash (contant geld) te leveren aan mensen die hun staatsobligaties verkopen. Andere doelen hebben centrale banken niet. De neoliberale politici hebben dat per wet verboden aan de 26 Europese staten. Nu zal blijken wie er wint: het neoliberalisme of het gezond verstand. Als het gezond verstand bij politici eindelijk zal winnen, verliest het neoliberalisme eindelijk haar macht. Het zal er dus  morgen-ochtend om spannen.

Uit weblog Rik Min
 
-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: B.
Verzonden: Sunday, August 07, 2011 12:45 PM
Aan: J. & Rik Min
Onderwerp: Afwaardering dollar

Dag allebei,
 
Zaterdag werd de dollar voor het eerst afgewaardeerd en dat was ook een reële zaak. Het zal nog wel verder gaan in de nabije toekomst.
China reageerde direkt met het idee om over te gaan om een eenwereldmunt. Dan zijn de risico's van koersschommelingen van de munten voorgoed verledentijd, want de muntspeculatie is dan ten einde. Dat klopt wel, maar de schulden zelf van allerlei landen veranderen daar niet door. Het zal dus een lapmiddel blijken te zijn.
 
Met vr. groet
 
B.